Førstereis på cruise med Royal Caribbean

Vurderer du å dra på cruise, og har en del spørsmål om hvordan alt fungerer? Eller har du bestilt ditt første cruise og er spent på hva som venter deg? Vår nyeste reiseagent Vidar har nettopp kommet hjem fra sitt første cruise med Royal Caribbean og deler velvillig både inntrykk og tips & triks til deg som ennå ikke har prøvd denne fantastiske ferieformen. Turen gikk med Oasis of the Seas fra Barcelona til Roma, med stopp i Palma, Marseille og La Spezia.

Før du reiser, last ned Royal-appen

Cruiseopplevelsen starter allerede fra cruiset er bestilt og du begynner å drømme og planlegge hvor du skal dra og hva du vil se og oppleve. Jeg ble overrasket over hvor mye informasjon jeg kunne få gjennom Royal-appen. Før avreise kommer det gradvis mer og mer informasjon om destinasjonene på reiseruten, utfluktene, underholdningsprogrammet, spisestedene og gode tips for å få en best mulig opplevelse ombord. Du får som regel også rabatterte priser på både utflukter, drikkepakker og spesialrestauranter, dersom du velger å bestille dette på forhånd.

 

Om appen var kjekk å ha før avreise, ble jeg enda mer overrasket over hvor praktisk den var underveis på cruiset. Jeg brukte den stadig vekk for å finne informasjon om hvilke spisesteder som var åpne akkurat nå, når det showet jeg ville se skulle starte, hvor på dekket jeg kunne finne de ulike stedene jeg ville gå osv. I tillegg har du en fin oversikt over eventuelle kjøp du har gjort på ditt Sail Pass. Sail Pass er ditt personlige kort som du bruker bl.a. som nøkkel til lugaren, kjøp i barer/restauranter, få håndklær på dekk, og ved utsjekk/innsjekk ifm. landgang. Registrerer du et kredittkort i app’en vil alle kjøp automatisk belastes dette kortet. Har du spørsmål eller lurer på noe når du er på cruiset, er det bare å ta turen til Guest Services.

 

 

 

 

Komme på plass den første dagen

Mange av spørsmålene jeg hadde før jeg reiste var praktiske spørsmål om livet ombord. Blant annet hvordan ombordstigningen og første dagen kom til å bli.

 

Det første og viktigste du trenger å vite er at du er i veldig trygge hender fra du ankommer terminalen. Du er aldri langt unna en hyggelig og hjelpsom Royal Caribbean-representant, som er klar til å svare på de spørsmål du måtte ha. Har du bestilt transfer fra flyplassen, vil du møte representanter fra selskapet der, som leder deg til riktig buss.

 

For min del var det første jeg gjorde da jeg ankom terminalen å overlate min innsjekkede bagasje ved inngangen. Denne blir levert til lugaren i løpet av noen timer. Så går man gjennom en kjapp sikkerhetskontroll, og her er det ikke så strengt som på flyplassen: Ingen væskebegrensning gjør at man godt kan ha med toalettsaker i håndbagasjen når man skal inn på skipet. Her kan det også være lurt å pakke f.eks. badetøy eller andre ting du ønsker rask tilgang til når du har kommet ombord.

 

Du er nå straks ombord og etter en kjapp innsjekk med en av de ansatte på terminalen hvor du viser frem pass og svarer på noen enkle helsespørsmål er du fri til å boarde skipet.

 

Normalt vil lugaren være tilgjengelig i løpet av et par timer. I tiden før man får lugaren passer det fint å spise lunsj på et av de mange spisestedene, gjøre seg litt kjent på skipet.

 

 

 

 

 

 

Hvor og hva kan man spise?

 

Det er bokstavelig talt et hav av muligheter når det kommer til mat og drikke ombord på Royal Caribbean sine cruiseskip. Veldig mye er inkludert i prisen, og så finnes det alternativer man kan betale for å få tilgang til. I Main Dining Room serveres det en 3-retters middag hver kveld. Du velger selv rettene fra menyen som består av minst 4-5 alternativer til hver av rettene. Ønsker du heller å spise i buffetrestauranten er det selvsagt helt i orden. Windjammer har et stort utvalg av retter til både frokost, lunsj og middag, og de varierer utvalget fra dag til dag.

 

Alle skipene har også Sorrento’s som serverer pizza nærmest døgnet rundt, og på Oasis var El Loco Fresh også et populært spisested. Her tilbys en buffet av meksikanske retter, som passer godt til lunsj eller en tidlig middag. Det er så mange spisesteder og muligheter at du aldri vil trenge å gå sulten, og du kan til enhver tid sjekke i appen hva som er åpent.

 

I tillegg til de inkluderte spisestedene kommer restaurantene hvor du enten betaler en fast pris for å spise (som Chops Grille og Johnny Rockets) eller betaler for det du ønsker å spise (som Izumi Sushi og Portside BBQ).

 

 

 

Hva er inkludert av drikke?

Inkludert i prisen har du tilgang til et utvalg drikke til måltider og i skipets barer/kafeer, som f.eks vann, juice, kaffe og te. Ønsker du noe annet å drikke, betaler du for hver enkelt drikke med ditt Sail Pass.

 

Ønsker du å ha ubegrenset tilgang til èn eller flere typer drikke, må du kjøpe en drikkepakke. “Deluxe” er den «største» pakken, og gir deg fri tilgang til all drikke som serveres ombord, opp til 14USD per enhet. Ønsker du noe som koster mer enn dette, så betaler du det overskytende i tillegg.

 

“Refreshments” er en alkoholfri drikkepakke som inkluderer brus, smoothies, ferskpresset juice, vannflasker og alkoholfrie drinker.

 

Man har også mulighet til å velge “Soda Package”, som gir tilgang til brus i alle restauranter/barer, samt i skipets brusdispensere. Du får med en kopp m/lokk, som du selv kan fylle på flere steder på skipet. Du må ikke bruke den medfølgende koppen, du kan fint be om en Cola e.l. i baren/restauranten, så lenge du har betalt for denne pakken.

 

 

 

 

Hva er inkludert av aktiviteter og underholdning?

Kort fortalt; så godt som alt! Dette er én av grunnene til at familier elsker Royal Caribbean; så mange av aktivitetene er allerede inkludert i prisen. I løpet av cruiset kan du klatre, surfe, ta vannsklier og zip line, spille minigolf og laser tag så mye du vil, uten ekstra kostnad. Man kan selv tenke seg hvor mye en familie måtte betalt for å gjøre de samme aktivitetene på land, og her kan man altså slippe barna (og barnet i seg selv!) fri og leke hele dagen. Det finnes også barne- og ungdomsklubber hvor barna kan bli kjent med andre på sin egen alder, og bli med på eget opplegg med dedikerte ansatte.

 

I tillegg til aktivitetene er kveldsprogrammet spekket med ulike typer show, både inne og ute. Alt fra Broadway shows til stand-up, is-show, trylleshow og det populære Aqua-showet. På de fleste showene kan du forhåndsreservere plass i appen før avreise etter førstemann til mølla-prinsippet. Og er det noe du ikke har fått reservert, men har lyst til å se; møt opp likevel og se om ikke du finner deg en plass, det skjedde meg flere ganger og det var alltid en plass å finne.

 

Det er noen få underholdningstilbud som kommer mot et tillegg, bl.a. Escape Room, spillehallen og naturligvis casinoet.

 

   

 

 

 

Kan man velge Royal Caribbean selv om man reiser uten barn?

 

Man skulle tro at med så mange aktiviteter var disse skipene kun beregnet på familier. Men det finnes fortsatt masse å gjøre for de som reiser uten barn, og det gjelder uavhengig av om man er 20 eller 80 år. Et av mine favorittområder ble raskt Solarium; soldekket fremst på skipet hvor det er 18 års aldersgrense. Her er det rolig stemning, mange ledige solsenger, flere basseng/boblebad og egen bar og restaurant. I tillegg har man på de største skipene området Central Park, som er et nydelig grøntområde midt på skipet. Et rolig område med kafeer og restauranter, hvor voksne trives best. I hovedrestauranten og i spesialrestaurantene er det en rolig og fin stemning som passer perfekt til voksne gjester.

 

 

 

 

Er det kleskoder og må jeg følge dem?

Som tidligere nevnt; å dra på cruise med Royal Caribbean passer virkelig for alle. Du velger selv hvordan du vil kle deg og hvor du vil spise. I hovedrestauranten og et utvalg av spesialrestaurantene er det anbefalt at man kler seg noe penere. I buffetrestauranten Windjammer er det ingen kleskoder, bare ikke gå i badetøy f.eks. Det samme gjelder i de mer uformelle spisestedene som pizzarestauranten Sorrento’s, El Loco Fresh og Johnny Rockets.

 

I løpet av cruiset er det temakvelder som f.eks. Formal Night og Caribbean Night. Da er det mange av gjestene som kler seg etter kveldens tema, men det er ikke obligatorisk. Så her gjør man som man selv ønsker, man er tross alt på ferie.

 

 

Bli med på utflukt eller gå i land på egen hånd?

Setter du pris på å slippe planleggingen og følge en gruppe dit du ønsker å dra, vil det å delta på en organisert utflukt være midt i blinken. Du møter opp til avtalt tid og sted, og blir tatt godt vare på av guiden helt til du er tilbake på skipet. Det finnes et stort utvalg av utflukter som du vil få tilgang til i appen i god tid før reisen starter. Her kan du enkelt booke utfluktene du kan tenke deg.

 

Dersom du ønsker å gå i land på egen hånd, er dette som regel både enkelt og rimelig. Du kan enten ta selskapets egen shuttle inn til sentrum (koster normalt 10-20USD tur/retur når det tilbys), finne en taxi eller spasere. I appen vil du i god tid kunne finne informasjon om hvor skipet skal legge til, hvordan man kan gå i land og om det tilbys shuttletransport.

 

Er man f.eks. i La Spezia kan man spasere gjennom byen opp til sentralstasjonen og kjøpe billetter til populære Cinque Terre. Et dagskort til ca 20EUR gir fri tilgang til å både kjøre tog og gå mellom de fem små, fargerike kystlandsbyene. Det tar kun 10 minutter fra La Spezia til den første av landsbyene, Riomaggiore, og deretter ligger de som perler på en snor bortover.

 

Ønsker du å gå i land og bare slenge deg på nærmeste strand, slik du for eksempel kan gjøre i Palma, trenger du ikke pakke egne badehåndklær hjemmefra. Håndklærne du henter ut på håndkle-stasjonen på dekk har du lov til å ta med i land. Bare husk å levere tilbake alle håndklær før du reiser hjem fra cruiset, for å slippe gebyr.

 

 

 

 

Skal jeg ha balkonglugar?

Dette er et av spørsmålene vi får oftest fra nye cruisekunder og svaret avhenger selvsagt helt av dine egne ønsker og prioriteringer. Det billigste alternativet vil som regel alltid være innvendig lugar, men stadig flere av våre kunder ønsker balkonglugarer. Muligheten til å kunne se solnedgangen fra balkongen på en varm sommerkveld, eller våkne opp og gå ut på balkongen for å se hvordan dagens havn ser ut, kan definitivt være verdt noen kroner ekstra. Det er også mulig å få balkonglugarer som ser ut over Central Park eller Boardwalk.

 

 

 

 

Det er bare å hive seg uti

Dette innlegget er til deg som fortsatt funderer på om cruise kan være noe for deg. Den eneste måten å finne det ut på er å prøve, og etter å ha vært på mitt første cruise med Royal Caribbean er jeg sikker på at det ikke blir mitt siste.

 

Så jeg kan ikke annet enn å anbefale deg å ta kontakt med èn av oss på OK Reiser, så hjelper vi deg å finne det perfekte cruiset for deg. Dukket det opp flere spørsmål etter å ha lest denne teksten, eller du ønsker å se hva som finnes av muligheter, så hører vi gjerne fra deg på reis@okreiser.no.